tisdag 3 december 2019

Politiker på besök! Roger Haddad, Emanuel Norén och Bodil Eriksson (reportage av medierådet)

Roger Haddad (skoltalesman i riksdagen), Bodil Eriksson (lokalpolitiker), Emanuel Norén (lokalpolitiker i gymnasienämnden), Sofia Olsson (verksamhetschef grundskolan Karlshamn), Ragnhild Hellström (rektor Prästslättsskolan), Edvin Svensson (ordförande i elevrådet Prästslättsskolan).

Vi har haft besök av politiker på vår skola.
Politiker vill se hur olika verksamheter fungerar i verkligheten.

Det var
Roger Haddad, skoltalesman i riksdagen.
Emanuel Noren, lokalpolitiker i gymnasienämnden.
Bodil Eriksson, lokalpolitiker och pensionär.

Först berättade vår rektor Ragnhild om Prästslättskolan - skolan där kunskap är kul.
Hon sa bl.a. att vår skola är som världen i ett miniatyr.

Stina Åslund och Agneta Nilsson från elevhälsan berättade om vad de gör.

Skolans medieråd intervjuade Roger, Emanuel och Bodil.

Tycker ni det är viktigt vad vi barn tycker?
Ja. Det är lag att lyssna på eleverna. Skolan är ju er arbetsplats. Det är vårt ansvar att ni jobbar effektivt och känner er trygga.

Vad gör en politiker?
Politik = tillit och förtroende.
Man kan vara heltidspolitiker som Roger, eller fritidspolitiker som Emanuel och Bodil.
Det är jättekul. Vi brinner för att göra bra saker. Vi vill förbättra.

Vad tänker ni göra för att vi ska ha en bra skola i Karlshamn och Sverige?
Vad tycker ni är det viktigaste i skolan?
Fokus på kunskap (läsa, räkna, skriva). Studiero, trygghet, respekt. Behöriga lärare.
Vi vill locka de bästa ungdomarna till att bli lärare. Det är ett av Sveriges viktigaste yrke.

Vad var det viktigaste du lärde dig i skolan?
Roger: Samhällskunskap som på sätt och vis ledde till att jag blev politiker.
Bodil: Skolan lärde mig att tänka på ett bra sätt. Att kritiskt granska saker, t.ex. om det som står på nätet är sant. Jag lärde mig vad som är rätt och fel i skolan.
Emanuel: Jag var ganska busig, så det var bra att skolan lärde mig respekt och ordning och reda. Pga det så blev jag ganska duktig i skolan.

Avslutningsvis visade elevrådets ordförande Edvin Svensson runt på skolan.
Då hälsade vi på i 6:ornas klass och fick höra ett tal som Erinda skrivit. Talet kommer att publiceras här inom kort.

Erindas fantastiska tal:

Tänk att människor skulle göra allt bara för att ha dina skor
Vet du hur det känns att veta att man har en bra utbildning, alltså ett bra liv med många möjligheter? Att samtidigt veta att en släkting inte har samma förutsättningar. Vet ni hur det känns att veta att om ens kusin hade haft samma utbildning som dig så skulle hon använda den och hade blivit nåt stort som till exempel lärare eller ingenjör?

Det jag försöker säga är att tänk att vi har en varsin dator, böcker, skrivböcker och superbra lärare. Medans i Kosovo måste dom köpa böckerna och köpa allt man behöver i skolan. Skolorna i Kosovo är i ganska dåligt skick, inga bra bänkar utan dom är trasiga. Toaletterna i Kosovo är inte som här i Sverige utan man måste stå upp när man går på toan. I Kosovo så har man inte en sån här utbildning som man har här i Sverige. I Kosovo så finns det rika personer som betalar sig igenom sin utbildning. Nu får ni inte tro att Kosovo är ett dåligt land för det är det inte, det funkar bara inte som det ska jag menar att politiken inte funkar som här i Sverige. Tänk  dom som är supersmarta och har super bra betyg och ändå kan dom inte få jobbet för att det finns korruption i Kosovo. Ni kanske inte förstår men det är, till exempel om du vill få ett jobb och då så ansöker du för jobbet och du får jobbet för att dina betyg är bra men så kommer en annan person som har dåliga betyg som vill ha jobbet men den får inte jobbet för dess betyg är inte tillräckligt bra. Och då säger den personen till Bossen att den betalar pengar om den får jobbet och sen så får ju den personen jobbet för att den har gett hen pengar och då så får du inte jobbet. Nu menar jag inte att det är bara så här i mitt hemland utan också i många länder.

 Vet du hur det känns att veta att man har en bra utbildning alltså ett bra liv med många möjligheter? Att samtidigt veta att en släkting inte har samma förutsättningar. Vet ni hur det känns att veta att om ens kusin hade haft samma utbildning som dig så skulle hon använda den och hade blivit nåt stort som till exempel lärare eller ingenjör.

Det jag försöker säga är att du inte ska slösa bort alla dom här möjligheterna. Utan ta vara på dom för att dom kommer bara en gång i livet. Och snälla  kom inte och säg att du har ett dåligt liv och att du vill ta självmord. För du har ett fantastisk liv. Tänk att folk drömmer för att ha ditt liv. Tänk att det finns folk som inte har ett hem och inte kan inte äta sig mätta. För jag vet att livet inte är bra ibland och när du har en sån här dag tänk då att det finns folk som har det värre  .




Jag heter Erinda Sahiti Jashari jag föddes här i Sverige.


Tack för att ni lyssnade





Erinda förbereder sitt tal.